Na kavici u podne

Autor i redatelj: Miro Gavran

Glume: Mladena Gavran, Vedran Komerički

Dramaturginja: Dina Vukelić

Izbor scenografije: Jakov Gavran

Izbor kostima: Đurđa Janeš

Oblikovatelj svjetla: Mario Vnučec

Oblikovatelj tona: Neven Zebić

Izvršna producentica: Antonia Furjan

Premijera: 27. 6. 2021.

“Na Kavici u podne” iznimno je topla kazališna predstava u kojoj su glavni junaci majka i sin koji su karakterno bitno različiti. Autor je Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski pisac u zemlji i inozemstvu. Nakon iznimno uspješnih obiteljskih komedija “Sladoled” i “Pivo”, u kojima je tematiziran odnos majke i kćeri, odnosno oca i sina, u ovom tekstu koji se žanrovski teško može svesti samo na dramu ili samo na komediju na uvjerljiv način oslikava odnos majke i sina koji kroz dva desetljeća prožive i brojne neželjene životne situacije, bivajući jedno drugome pouzdanim ogledalom, čak i u trenucima kada se razilaze u ocjenjivanju toga života. Ova nježna priča oslikava prepoznatljive junake i pruža glumcima odličan materijal za izgradnju uvjerljivih karaktera. Radnja se odvija u Zagrebu od 1988. do 2019. godine.

Zagrebačka je publika 27. lipnja imala mogućnost okusiti pravu poslasticu – premijernu izvedbu predstave autora i redatelja Mire Gavrana „Na kavici u podne“ pod zvijezdama! Predstava je otvorila Dane Teatra Gavran u Zagrebu u Klovićevim dvorima, a nekoliko dana prije imala je svoju predpremijernu izvedbu u Centru za kulturu i informacije Maksimir, dugogodišnjem vjernom partneru Teatra Gavran.


Kostime je za predstavu odabrala Đurđa Janeš, a scenografske elemente koji cijeloj predstavi daju dodatan osjećaj topline svojim sponzorstvom osigurala je hrvatska tvrtka Prostoria d.o.o. Prostoria, mlada domaća tvrtka, primjer je drugačijega, tradicionalnijeg pristupa, zasnovanog na izrastanju iz lokalnih datosti i logičnog povezivanja svih aktera u procesu proizvodnje, čime se savršeno uklapaju u ovu srdačnu priču o majci i sinu.

Predstava „Na kavici u podne“ imala je još jednu repriznu izvedbu u Zagrebu. Predstava je gostovala i gostuje i dalje diljem primorske i kontinentalne hrvatske dovodeći humor i kazališnu kulturu u svako, pa i najmanje mjesto u Lijepoj Našoj.

Kritike

Uspjela pučka komedija