O kazalištu

Teatar GAVRAN igra suvremene dinamične predstave u kojima se na prvom mjestu afirmira Glumačko umjeće kao osnov teatarske umjetnosti, tako da na svojim predstavama angažira ponajbolje hrvatske glumce, istaknute redatelje i iskusne suradnike. Nastoji kontinuirano biti nazočan u gradu Zagrebu, ali istodobno doći u svako, pa i najmanje mjesto u Hrvatskoj, ako u njemu postoji želja za kazališnim doživljajem. Povremeno gostuje i na inozemnim scenama: Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija, Slovačka, Belgija, Poljska, Bosna i Hercegovina, Češka. U prosjeku Teatar GAVRAN svake godine izvede jednu premijeru i stotinjak repriza. 

U jesen 2002. godine glumica Mladena Gavran i njezin suprug književnik Miro Gavran pokrenuli su Teatar GAVRAN. Prva premijerna izvedba bila im je monokomedija „Hotel Babilon“ , koju je Mladena odigrala više od dvije stotine puta, i za tu interpretaciju bila ovjenčana i značajnim nagradama. 

Druga premijerna izvedba Teatra GAVRAN bila je komedija „Zabranjeno smijanje“, koja je uz pozitivan prijem publike i kritike premašila brojku od stotinu repriznih izvedbi. Potom je izveo premijeru drame „Kreontova Antigona” , te premijere izvrsno prihvaćenih komedija „Sve o muškarcima”, „Papučari” , „Rogonje”, „Najluđa predstava na svijetu” i „Pandorina kutijica”. 

Kao svoju devetu premijeru Teatar GAVRAN je za jesen 2011. pripremio grotesku „Pacijent doktora Freuda” koja je u prvoj godini igranja dosegnula pedeset izvedbi i osvojila četiri nagrade.

Kao desetu premijeru Teatar GAVRAN je u listopadu 2012. izveo neobičnu komediju “Lutka” koja je naišla na topao prijem i u publike i u kritike. 

Naša jedanaesta premijera “Noć bogova” održala se 15. ožujka 2013. Riječ je o svojevrsnoj farsi koja se odvija na dvoru Louisa XIV.

Naša dvanaesta premijera “Sladoled” održala se 30.siječnja 2014. godine. Naišla je na iznimno topao prijem u publike i u kritike. Predstava je premašila broj od stotinu repriza. 

Naša trinaesta premijera “Pivo” održala se 5.ožujka 2015. godine. Naišla je na iznimno topao prijem u publike i u kritike. U prvoj godini igranja ova predstava je izvedena čak 50 puta.

27.11.2016. izveli smo “Parove”, najambiciozniju predstavu Teatra GAVRAN u proteklih četrnaest godina. Šest sjajnih glumaca odigralo je čak 24 lika u atraktivnim suvremenim pričama.

Za 27.1.2017. pripremili smo premijeru vrckave komedije “Zaboravi Hollywood” koja je u proteklih dvadesetak godina premijerno izvođena od Zagreba, Beča i slovačkog Martina, pa sve do indijskog Hyderabada. 

Dana 26. siječnja 2018. premijerno je izveden igrokaz “Doktor od životinjica” kojim je pokrenuta Dječja scena Teatra GAVRAN. Taj igrokaz je u prva tri mjeseca igranja dosegnuo pedeset repriznih izvedbi.

Dana 21. veljače 2018. izvedena je premijera Gavranove komedije “Sve o ženama”. Riječ je najigranijem kazališnom tekstu Mire Gavrana koji je prije ove zagrebačke premijere imao čak pedeset premijera diljem svijeta. Nova postava je naišla na topao prijem u kritike i publike tako je u prve dvije sezone, imala čak stotinu repriznih izvedbi.

Dana 26.09.2019. Teatar GAVRAN je izveo komedije Mire Gavrana “Sve o muškarcima” koja je u nepunih osam mjeseci dosegnula više od pedeset repriznih izvedbi. Ova komedija Mire Gavrana do sada je imala 18 kazališnih premijera, od Rio de Jeneira do Moskve i vidjelo ju je više od pola milijuna ljudi diljem svijeta – pridružite im se čim prije.

Praizvedba novog intrigantnog teksta Mire Gavrana “Savršeni partner” u režiji Slađane Kilibarde zakazana je za 9. lipnja 2020. godine.