O kazalištu

U jesen 2002. godine glumica Mladena Gavran i njezin suprug književnik Miro Gavran pokrenuli su Teatar GAVRAN. Teatar GAVRAN putujuće je kazalište koje svoje predstave izvodi u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu te na gostovanjima diljem Hrvatske i inozemstva gdje postoji potreba i želja za to. Prva predstava u produkciji Teatra GAVRAN bila je monokomedija “Hotel Babilon“. Praizvedba ove monokomedije, koju je Mladena odigrala više od dvije stotine puta i za tu interpretaciju bila ovjenčana i značajnim nagradama, održana je 28. listopada 2002. u dramatičarevoj Novoj Gradiški, a premijera je održana 8. studenoga 2002. u Zagrebu.

Miro i Mladena Gavran

Teatar GAVRAN igra suvremene dinamične predstave u kojima se na prvom mjestu afirmira glumačko umijeće kao osnovu teatarske umjetnosti, tako da na svojim predstavama angažira ponajbolje hrvatske glumce, istaknute redatelje i iskusne suradnike. Nastoji kontinuirano biti nazočan u gradu Zagrebu, ali istodobno doći u svako, pa i najmanje mjesto u Hrvatskoj, ako u njemu postoji želja za kazališnim doživljajem. Povremeno gostuje i na inozemnim scenama poput Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Češke… U prosjeku Teatar Gavran svake godine izvede jednu premijeru i stotinjak repriza. 

Druga praizvedba Teatra GAVRAN bila je komedija „Zabranjeno smijanje“ u programskoj knjižici najavljena kao “predstava u kojoj će uživati Vaša žena i Vaša ljubavnica” koja je uz pozitivan prijem publike i kritike premašila brojku od stotinu repriznih izvedbi. Potom je izvedena premijera drame „Kreontova Antigona” koju je u Teatru GAVRAN 2005. režirao Georgij Paro.

“Svi za jednoga! Jedan za sve!” rečenica je kojom završava komedija “Sve o muškarcima“, koja je u Teatru GAVRAN uprizorena čak dva puta: 2006. i 2019.

Papučari” i „Rogonje” predstave su koje su premijerno izvedene u Teatru GAVRAN 2007. i 2008., a bave se muškarcima u uvijek aktualnoj temi muško-ženskih odnosa.

Tematizirajući stanje i položaj glumaca u suvremenom kazalištu ujesen 2009. praizvedena je „Najluđa predstava na svijetu” s Mladenom Gavran kao redateljicom, ali i glumicom koja tumači čak 12 uloga.

Pandorina kutijica” još je jedna komedija koja je petnaestak dana prije premijere u Teatru GAVRAN imala svoju svjetsku praizvedbu u Slovačkoj Trnavi, pa joj je izmaknuo status prve izvedbe u Teatru GAVRAN.

Kao svoju devetu izvedbu Teatar GAVRAN za jesen 2011. pripremio je grotesku „Pacijent doktora Freuda”, u režiji Mire Gavrana, koja je u prvoj godini igranja dosegnula pedeset izvedbi i osvojila četiri nagrade. Značajna je ova predstava i po tome što je prvi put u predstavi Teatra GAVRAN nastupio sin bračnoga para Gavran, Jakov Gavran, kao student glume i lutkarstva na tadašnjoj Umjetničkoj akademiji u Osijeku izazvavši kritičarske pohvale. Za svoj je nastup u toj predstavi 2011. dobio Nagradu “Zlatna Murva” za najboljeg mladog glumca na Festivalu “Glumište pod murvom”. Miro Gavran na tom je festivalu dobio nagradu za najbolji dramski tekst, a cijela je predstava dobila drugu nagradu publike “Srebrna murva”. Na Festivalu smijeha i komedije “Zlatni zub” predstava je u Poreču 2012. dobila Nagradu “Srebrni zub”.

Pacijent doktora Freuda

Kao desetu izvedbu Teatar GAVRAN u listopadu 2012. izveo je neobičnu komediju “Lutka“, koja je naišla na topao prijem i u publike i u kritike. “Lutka” je praizvedena u New Yorku (Storefront & Bench Production i The Local Theatre Present) 22. lipnja 2012., a u Zagrebu 12. listopada 2012. Zagrebačku je izvedbu režirala Mladena Gavran. U “Lutki” Miro Gavran propitkuje odnos žene-lutke i muškarca-kupca razočaranog u ljubav. Ova je predstava osvojila prvu nagradu 2013. na Festivalu smijeha i komedije “Zlatni zub” u Poreču, a Doris Pinčić za ulogu je Stele dobila Nagradu hrvatskog glumišta za 2013. kao najbolja mlada glumica.

Premijera predstave “Noć bogova” održala se 15. ožujka 2013. Riječ je o svojevrsnoj farsi koja se odvija na dvoru Luja XIV.

Premijera hit-komedije “Sladoled” održana je 30. siječnja 2014. godine. Naišla je na iznimno topao prijem publike i kritike. Zanimljiva tematika odnosa između majke i kćeri i sukoba dvaju naraštaja naišla je na izvrstan odaziv publike. Predstava je premašila broj od stotinu repriza. Predstava je dobila nekoliko nagrada. Na Festivalu smijeha i komedije “Zlatni zub” u Poreču 2015. osvojila je Nagradu “Srebrni zub”, Mladena Gavran na Festivalu glumaca u Vinkovcima dobila je Nagradu “Fabijan Šovagović” za najbolju žensku ulogu, a na Festivalu pučkog teatra Omišalj – Čavle Ana Vilenica i Mladena Gavran ravnopravno su podijelile nagradu za najbolju glumicu 2017.

Premijera predstave “Pivo” održana je 5. ožujka 2015. Naišla je na iznimno topao prijem publike i kritike. U prvoj godini igranja ova predstava je izvedena čak pedeset puta.

27. studenog 2016. izveli smo “Parove”, najambiciozniju predstavu Teatra GAVRAN u proteklih četrnaest godina. Šest sjajnih glumaca odigralo je čak 24 lika u atraktivnim suvremenim pričama.

Za 27. siječnja 2017. pripremili smo premijeru vrckave komedije “Zaboravi Hollywood”, koja je u proteklih dvadesetak godina premijerno izvođena od Zagreba, Beča i slovačkog Martina pa sve do indijskog Hyderabada. 

Dana 26. siječnja 2018. premijerno je izveden igrokaz “Doktor od životinjica”, kojim je pokrenuta Dječja scena Teatra GAVRAN. Taj igrokaz je u prva tri mjeseca igranja dosegnuo pedeset repriznih izvedbi.

Dana 21. veljače 2018. izvedena je premijera Gavranove komedije “Sve o ženama”. Riječ je najigranijem kazališnom tekstu Mire Gavrana koji je prije ove zagrebačke premijere imao čak pedeset premijera diljem svijeta. Nova postava naišla je na topao prijem kritike i publike i tako je u prve dvije sezone imala čak stotinu repriznih izvedbi.

TSve o ženama. Fotograf: Deyan Barić @www.dominionart.net

Dana 26. rujna 2019. Teatar GAVRAN izveo je komediju Mire Gavrana “Sve o muškarcima“, koja je u nepunih osam mjeseci dosegnula više od pedeset repriznih izvedbi. Ova komedija Mire Gavrana do sada je imala osamnaest kazališnih premijera, od Rio de Jeneira do Moskve, i vidjelo ju je više od pola milijuna ljudi diljem svijeta. Pridružite im se što prije!

Sve o muškarcima. Fotograf: Deyan Barić @www.dominionart.net

Praizvedba intrigantnog teksta Mire Gavrana “Savršeni partner” izvedena je 9. lipnja 2020. godine. Znanstvenica Barbara za poslovnu ženu Tinu kreirala je savršenog muškarca. Jedina je mana što je on android.

Savršeni partner. Fotograf: Deyan Barić @www.dominionart.com

Hit-komedija “Na kavici u podne” koja tematizira odnos i međugeneracijske sukobe majke i sina na komičan način prikazuje generacijski jaz i situacije s kojima se mnogi mogu poistovjetiti. Komedija prati događaje od sinova maturalca do majčina odlaska u mirovinu. Predstava je praizvedena na Danima Teatra GAVRAN u Galeriji “Klovićevi dvori” u Zagrebu 27. lipnja 2021.

Na kavici u podne. Fotograf: Deyan Barić @www.dominionart.com

Predstava “Glasnogovornik” praizvedena je 29. travnja 2022. Ova se provokativna politička drama bavi pitanjima moći i vlasti, ali i obiteljskim, odnosno međuljudskim odnosima u najširem smislu. Prikazuje iskusnog političkog lisca i mladića koji tek započinje svoju političku karijeru. Dva različita karaktera, dva različita pogleda na svijet sukobljavaju se u ovoj napetoj predstavi, vrlo bliskoj našoj stvarnosti. Svaka je sličnost sa stvarnim likovima i događajima slučajna.

Glasnogovornik. Photo: Deyan Baric @ www.dominionart.com

U proteklih dvadeset godina Teatar GAVRAN proputovao je stotine gradova diljem Hrvatske te gostovao u desetak europskih zemalja osvojivši publiku, kritiku i pregršt značajnih nagrada. Sve to vrijeme organizacijskom je voditeljicom bila Mladena Gavran, koja je usto u nekim predstavama i glumila, a neke režirala, dok je umjetničkim voditeljem i stalnim piscem bio Miro Gavran, najizvođeniji kazališni pisac u zemlji i inozemstvu.

U dvadesetoj i prvoj godini postojanja Teatra GAVRAN izvedena je premijera monodrame “Bit će sve u redu”. Redatelj je Boris Kovačević, a osam uloga interpretira Sven Jakir. Premijera je održana 4. veljače 2023. godine.

Bit će sve u redu. Photo: Mario Jambrek