1. Zagrebački festival monodrame

Od 1. do 7. lipnja 2021. u Uraniji – prostoru kreacije u nazočnosti uzvanika iz kulturnog i društvenog života održan je 1. Zagrebački festival monodrame u organizaciji Teatra GAVRAN. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje osvojio je mladi glumac Eugen Stjepan Višić za monodramu Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još. u produkciji Akademije dramske umjetnosti.
 
O nagradi je odlučio tročlani žiri: Branka Cvitković, glumica, Dubravko Jelačić Bužimski, književnik i Vesna Muhoberac, profesorica, a nagradu su mu uručile ravnateljica festivala Maja Šegota i predsjednica žirija, profesorica Vesna Muhoberac.
 
Tročlani selektorski tim koji su činile dramaturginja Dina Vukelić, književna kritičarka Andrea Divić te ravnateljica Festivala Maja Šegota od 29 zaprimljenih prijava odabrale su šest monodrama u natjecateljski program, a pokazalo se da je u ovim teškim epidemiološkim vremenima monodrama glumcima postala iznimno važnim glumačkim izazovom.
 
Nakon dodjele nagrade Boris Svrtan izveo je kultnu monodramu “Moj Slučaj” prema tekstovima Vlade Gotovca koju je publika primila s oduševljenjem.


Fotografije pogledajte na poveznici.


Zlatna krila, Nagrada za najbolju glumačku interpretaciju na 1. Zagrebačkom festivalu monodrame


Treba je bit pacijent (strpljiv) i ugodit zlu bremenu, da se pak dobro brijeme uživa. Od dvadeset i devet prijavljenih i šest selektiranih predstava na 1. Zagrebačkom festivalu monodrame stručni žiri jednoglasno je izabrao prvoga laureata. Svojom posebno osmišljenom glumačkom kreacijom, nekonvencionalnim izvedbenim kodom, razrađenošću pokreta, gesta i mimike, raznovrsnošću jezičnih kodova, osjetilnom iznijansiranošću, dubokom emocijom u oku osvojio nas je glumac koji je na 1. Zagrebačkom festivalu monodrame pokretača, Teatra Gavran, pokazao izniman glumački i glazbeni talent, kazališno znanje, neposrednost u prenošenju misli, kreativnost i mizanscensku razrađenost u osvajanju scenskoga prostora, kao i balans između glasa, zvuka i tišine.


Nerudina, Prévertova, Tagorina, Bukowskijeva poezija, uz autorske tekstualne interpolacije, strastvenost interpretacije, glumčevu scensku ogoljenost stvorila je umjetnički luk od praznine do praznine, od praznoga mjesta u srcu do praznine sebe i sobe, pročišćenja sebe i čišćenja prostora moguće ljubavi, nadrealističkoga zamišljaja, ljubavne fantazije, fantastične i nedokučive ljubavi. Mladi glumac pokazao je kontrolu tijela, suptilan i nenametljiv odnos prema publici, uvlačenje gledatelja u fikcionalnost i dokumentarnost priče bez namještene interakcije, otklon od tradicionalnoga govorenja ljubavnih tekstura, glumstvenost bez poštapanja, kao i sposobnost relativizacije vremena od dana kada nije bilo vijesti do prostora čežnje, nesvjesnosti, melankolije, tuge, psihoze i konačnoga katarzičnoga odlaska iz praznine. Vrhunac je poetske predstave interpretacija pjesme Sretno ti bilo Elis Lovrić na labinjonskoj cakavici, jer: Najbolje se pati – u dijalektu.


Među vrsnim monodramatičarima i monodramatičarkama nagradu Zlatna krila koju je kreirao Dimitrije Popović za najbolju glumačku interpretaciju zasluženo dobiva Eugen Stjepan Višić, glumac u monodrami Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još. u produkciji Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, autora Ivane Vuković i Eugena Stjepana Višića i redateljice Kristine Grubiše.
Čestitam Vam na izvrsnoj glumačkoj interpretaciji u ime Povjerenstva koji čine Branka Cvitković, glumica, Dubravko Jelačić Bužimski, književnik i Vesna Muhoberac, profesorica! Nadamo se da će Vas ova Zlatna krila nositi i dalje visinama glumačkoga umjeteonstva. Bravo!
 
Vesna Muhoberac, predsjednica žirija


2. Zagrebački festival monodrame

Od 24. do 31. svibnja 2022. u Uraniji – prostoru kreacije održan je 2. Zagrebački festival monodrame u nazočnosti uzvanika iz kulturnog i društvenog života. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje osvojio je mladi glumac Karlo Mrkša za monodramu Vic o Sizifu, u produkciji Umjetničke organizacije Punctum i Kunst teatar.

O nagradi je odlučio tročlani žiri: Branka Cvitković, glumica, Dubravko Jelačić Bužimski, književnik i Vesna Muhoberac, profesorica, a nagradu su mu uručile ravnateljica festivala Mladena Gavran i predsjednica žirija, profesorica Vesna Muhoberac.

Tročlani selektorski tim koji su činile dramaturginja Dina Vukelić, književna kritičarka Andrea Divić te producentica Teatra GAVRAN Maja Šegota od 20 zaprimljenih prijava odabrale su šest monodrama u natjecateljski program.

Festival je svečano zatvoren prigodnim domjenkom te dodjelom nagrade “Zlatna krila”, zlatne statue akademskog kipara i slikara Dimitrija Popovića, kao i novčane nagrade našeg sponzora, tvrtke Yasenka. Iste godine odlučeno je da će se Festival održavati bijenalno.


3. Zagrebački festival monodrame

U tijeku su prijave za 3. Zagrebački festival monodrame koji će se održati od 21. do 28. svibnja u Teatru &TD u partnerstvu sa Studentskim centrom Zagreb – Samostalnom službom Kultura. Uvjeti prijave dostupni su na početnoj stranici. Prijave traju do 31. siječnja 2024. Selekciju prijavljenih predstava obavit će tročlano povjerenstvo, a pobjedničku predstavu odabrat će tročlani žiri koji će činiti ugledni kulturni djelatnici. O odabranim predstavama teatri će biti obaviješteni do 10. ožujka 2024.