3. Zagrebački festival monodrame

3. Zagrebački festival monodrame održat će se od 21. do 28. svibnja 2024. u organizaciji Teatra GAVRAN, a u partnerstvu sa Studentskim centrom Zagreb – Samostalnom službom Kultura. Sve predstave održat će se u polukružnoj dvorani Teatra &TD.

Tročlani selekcijski tim 3. Zagrebačkog festivala monodrame činile su izv. prof. dr. sc. Lucija Ljubić, teatrologinja i kazališna kritičarka, Andrea Divić, književna kritičarka i profesorica hrvatskoga jezika i Antonia Furjan, ravnateljica 3. Zagrebačkog festivala monodrame, kreativna producentica Teatra GAVRAN.


Za ovogodišnji program Festivala odabrane su sljedeće predstave:

21. 5. Umjetnička akademija u Splitu: NOVOROĐENA

Mentor/redatelj: Goran Golovko

Tekst: Dea Maria Računica

Izvodi: Dea Maria Računica

Glazba: Jakov Salečić, Frane Duilo

Dizajn svjetla: Damir Dolina

Premijera: 16. lipnja 2023., Beton kino, Split

Brojke kažu da će svaka 5. žena doživjeti postporođajnu depresiju. Ovo nije predstava o brojkama. Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma. Ovo je posveta svakoj majci koja ostaje sama sa svojom težinom u trenutku za kojeg je mislila da će biti najčarobniji u njenom životu. Ovo je za sve žene koje trebaju podršku.

Predstava Novorođena nastala je kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom izv. prof. Gorana Golovka.

Monodrama Novorođena dokumentarno je autorski projekt koji govori o postporođajnoj depresiji. Ova predstava nastala je zahvaljujući anonimnim anketama koje je ispunilo oko 300 žena te jednogodišnjim istraživačkim radom studentice koja ih je intervjuirala proučivši njihova iskustva. Predstava portretira novorotkinju koja je nedavno na svijet donijela kćer i čiji unutarnji svijet pratimo na sceni kroz odnos s novorođenom bebom, okolinom i samom sobom.

Poslije predstave slijedi panel-rasprava “Mama zaslužuje biti dobro: prešućena priča majčinstva” na temu postporođajne depresije. Na panel-raspravi sudjeluju dr. med. / terapeutkinja / porođajna edukatorica / doula / savjetnica za dojenje Nina Čikeš Stegić i psihologinja/terapeutkinja Martina Trboglav Podvorac.


22. 5. Teatar Fort Forno: ČITAČ LJUDI

Redatelj: Robert Raponja

Tekst: Gabrijel Perić, Robert Raponja

Izvodi: Gabrijel Perić

Dramaturgija: Tatjana Šuput Raponja

Prilagodba na engleski jezik / mentorski rad: Željka Flegar

Likovnost: Ria Trdin

Premijera: 24. rujna 2023., Festival mladog teatra u Balama

Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje.

Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama.


23. 5. Empiria teatar: DIGITALNO SAMA

Redateljica: Iva Srnec Hamer

Tekst: Dina Vukelić

Izvodi: Petra Svrtan

Dramaturgija: Dora Golub

Glazba: Linda Uran

Scenografija: Emir Ekinović i Tončica Knez

Kostimografija: Tončica Knez

Oblikovatelji svjetla: Iva Srnec Hamer i Emir Ekinović

Oblikovatelj zvuka: Emir Ekinović

Podrška suradnice za scenski pokret: Ana Kreitmeyer

Premijera: 8. veljače 2023., Centar mladih Ribnjak

Predstava Digitalno sama monodrama je o fragmentiranom (post)modernom ženskom subjektu, kroz kazališnu izvedbu osmišljena kao one girl show u izolaciji. U fokusu je predstave fenomen usamljenosti u sprezi utjecaja društvenih mreža i kapitalističkih struktura na reprezentaciju konvencionalno prihvaćenog standarda ženskog tijela, kao i problem fikcionalizacije života podređenog nerealnim slikama u virtualnim prostorima, nasuprot oprečnoj slici svakodnevice.

Zatvorena u svoja četiri zida, protagonistica ove monodrame Sara živi u stanju produžene adolescencije prolazeći imaginarno putovanje kroz različite etape svog djetinjstva, djevojaštva i odrasle dobi estetski inspirirano svim dekadama tijekom kojih je formirala svoj razlomljeni identitet. Udvajanje lika sve se više intenzivira kako drama odmiče sugerirajući opasnost od psihičkog raspada kakav može izazvati suvremeni fenomen digitalne samoće.


24. 5. Teatar &TD: VISIBABA

Redateljica: Sanja Milardović

Tekst: Lana Barić, Sanja Milardović, Nikolina Rafaj

Izvodi: Lana Barić

Dramaturgija: Nikolina Rafaj

Glazba: Matej Merlić

Scenografija: Andrea Lipej

Oblikovateljica svjetla: Dina Marijanović

Oblikovatelj zvuka: Miroslav Piškulić

Video: Tin Ostrošić-kamera, David Gašo-montaža

Glasovi: Duško Ćurlić, Nikša Butijer, Bernard Tomić, Sanja Milardović

Premijera: 30. studenog 2023., Teatar &TD

Visibaba je usamljena žena u četrdesetima koja u trenutku čekanja pregleda kod doktora, bojeći se najgoreg ishoda, na osebujan i komičan način prolazi kroz razne situacije koje su ju u životu obilježile i koje ona povezuje s potencijalnom bolešću svojeg tijela. Neobično dijete, povučeno, uvijek s knjigom, nikad s drugom djecom, Visibabu je svijet oko nje uvijek malo plašio i nikad prihvaćao. S vremenom je i ona sama shvatila da je za nju najbolje da se sakrije i pričeka da ovaj život prođe. Sada, u trenutku kada misli da se stvarno bliži njen kraj, u njoj se javlja nešto novo.

U svijetu s rastućim brojem usamljenih i neprihvaćenih pojedinaca, tu gdje sve napreduje osim ljudske suštine koja je uvijek povezanost s drugim bićem i osjećaj prihvaćenosti, sve više ljudi u sebi nosi malu Visibabu koja bi da može, živjela neki skroz drugi život. Dopuštenje za takav život nikad neće dobiti, mora si ga dati sama i sjetiti se da je ona u svojoj suštini – jedna vjesnica proljeća.

“Znaš li šta je najljepše u životu? Želja, prijatelju.”

Meša Selimović

25. 5. Centar za dramsku umjetnost: THIS IS MY TRUTH, TELL ME YOURS

Autorica: Jasna Žmak

Tekst: Jasna Žmak

Izvodi: Jasna Žmak

Dramaturgija: Jasna Žmak

Oblikovatelj svjetla: Anton Modrušan

Podrška za pokret: Ana Kreitmeyer

Producentice: Romana Brajša, Špela Trošt (Via Negativa), Barbara Zonta (Mesto Žensk)

Fotografkinja: Sanja Merćep

Dizajner: Pavao Kuharić

Produkcija: Centar za dramsku umjetnost (Zagreb), Via Negativa (Ljubljana), Društvo Mesto Žensk (Ljubljana)

Partneri: Kunst Teatar (Zagreb), VoxFeminae festival (Zagreb), Zavod En Knap (Ljubljana)

Premijera: 19. svibnja 2023., KunstTeatar Zagreb

“This is my truth, tell me yours” autorski je projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Žmak u kojemu se bavi svojim odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornost i anksioznost koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi “Mandićstroj” redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, Žmak u ovom Žmakstroju istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo.

Iako naizgled nepovezane, teme tinitusa i patrijarhata postaju centralne okosnice ove predstave koja operira na granici stand-upa i izvedbenog predavanja. Stajući prvi put na scenu u ulozi izvođačice, Žmak se bavi pitanjima istinitosti i reprezentacije, participativnosti i odgovornosti provodeći nas kroz vlastita dramaturška i seksualna iskustva postavljajući pritom sebi i publici pitanja o važnosti i smislu umjetničke proizvodnje u doba divljeg kapitalizma.


26. 5. Kazališna družina Tragači: DNEVNIK SUPERMAME

Redateljica: Frana Marija Vulić Vranković

Autorica: Jelena Hadži-Manev

Izvodi: Jelena Hadži-Manev

Scenografkinja: Frana Marija Vulić Vranković

Kostimografkinja: Dženisa Pecotić

Glazba: Željka Veverec i Toni Starešinić

Scenski pokret: Selma Sauerborn

Oblikovatelj svjetla: Dejan Kurel

Fotograf: Igor Obrol

Vizualni identitet: Damjan Uzelac

Premijera: 26. i 27. listopada 2023., Društveno-kulturni centar „Šesnaestica“, Zagreb

Dnevnik supermame zbilja je dnevnik, kronologija događaja, koji nas vodi od trenutka kad jedna mama saznaje da je trudna sve do treće godine djetetova života. Daje nam uvid u možda najuzbudljiviji i najizazovniji period u životu žene progovarajući o temama majčinstva otvoreno i iskreno. Predstava je nastala kao sukus intimnih i stvarnih anegdota autorice teksta i još petnaest mama koje su svoja sjećanja i osobne priče podijelile s autoricom na druženjima i razgovorima u pripremnoj fazi predstave.

Nakon svake izvedbe održava se Odabrale mame after, domjenak s ciljem druženja i razmjene iskustava glumice i publike, a nove zanimljive priče iz publike mogu postati dijelom teksta predstave i obogatiti buduće izvedbe.

Predstava je nastala u suradnji Kazališne družine Tragači i udruge K-zona.


28. 5. Teatar GAVRAN: Bit će sve u redu (izvan konkurencije)

Redatelj i scenograf: Boris Kovačević

Tekst: Miro Gavran

Izvodi: Sven Jakir

Dramaturg: Miro Gavran

Oblikovatelj svjetla: Mario Vnučec

Oblikovatelj tona: Neven Zebić

Producentica: Mladena Gavran

Izvršna producentica: Antonia Furjan

Premijera: 4. veljače 2023.

Glumac i ravnatelj putujućeg teatra koji se proslavio komedijom „Nesretna udavača“ nađe se u velikim problemima kad ga zbog njegove teške naravi napuste svi suradnici. No on nije očajavao – ponio je glumački teret na svoja leđa, samostalno odglumio sve likove i izveo najavljenu cjelovečernju predstavu u kojoj sve pršti od dinamike i humora.

Nevjerojatno brz broj preobrazbi, lepeza različitih mjesnih govora i urnebesni karakteri u interpretaciji Svena Jakira u predstavi kakvu još nikada niste vidjeli!


Poslije predstave slijedi dodjela Nagrade “Zlatna krila” i novčane nagrade našeg sponzora Yasenka za najbolju glumačku izvedbu na Festivalu. Nagradu dodjeljuje tročlani stručni žiri koji čine: profesorica hrvatskoga jezika Vesna Muhoberac, glumica Branka Cvitković i književnik Dubravko Jelačić Bužimski. Autor nagrade akademski je slikar i kipar Dimitrije Popović. Festival podupiru Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Nagrada “Zlatna krila”