ZGFM | izjava za medije

Danas, utorak 20.04.2021. u 11 sati u Urania – prostor kreacije na Kvaternikovom trgu,  održana je konferencija za medije povodom 1. Zagrebačkog festivala monodrame.

Na konferenciji za medije govorili su:

  • Maja Šegota, ravnateljica Zagrebačkog festivala monodrame
  • Tena Razumović Žmara, voditeljica Uranije – prostora kreacije
  • Dina Vukelić, spisateljica, dramaturginja i članica selektorskog tima
  • Andrea Divić, književna kritičarka i članica selektorskog tima
  • Dimitrije Popović, akademski slikar

Na raspisani javni poziv odazvalo se čak 29 teatara i pojedinaca, a od kojih je njih 16 imalo kompletnu prijavu koja je zadovoljavala propozicije natječaja, te je formiran tročlani selektorski tim kojeg su činile dramaturginja i spisateljica Dina Vukelić, književna kritičarka Andrea Divić, te Maja Šegota, ravnateljica Zagrebačkog festivala monodrame.

Ravnateljica festivala, Maja Šegota izrazila je zadovoljstvo što se ovim putem otvara prostor za dodatno etabliranje monodrame kao najzahtjevnije glumačke forme.

Maja Šegota: “Teatar Gavran je osnovan prije 19 godina i u svome radu je na prvo mjesto uvijek stavljao glumca kao središnju figuru u teatru – stoga je u rujnu prošle godine Mladena Gavran došla na ideju da pokrenemo Zagrebački festival monodrame.”

Književna kritičarka Andrea Divić kaže kako je ukupne dojmove stečene prilikom selekcije zapravo jako teško sažeti jer svaka od odabranih monodrama ima „ono nešto“ što ju čini posebnom, a budući da se najbolji dojam svakako stječe gledanjem, dodatno je napomenula kako se veseli što će ih publika moći vidjeti u živo.

Andrea Divić: “Monodrame su doista pokazale tematsku osviještenost, jezično bogatstvo, ali i bogatstvo različitosti, kao i prije svega vrhunsku glumačku moć. Od nadahnutih interpretacija tekstova, preko glumačkih bravura pa sve do scenskog minimalizma i neobičnih scenografija, monodrame doista nude gledateljski i umjetnički užitak. Važno je napomenuti da uz etablirana glumačka imena imamo i mlade nade te da su odabrane monodrame dokaz da je glumačka kreativnost doista nepresušna. Na osnovu viđenog, za kazalište danas nema straha jer će kazalište uvijek ostati prostor gdje se na daskama koje život znače prikazuje život sam. Ponekad doslovno, ponekad metaforički, ali uvijek sa žarom i strašću koje na scenu donosi upravo glumac, a odabrane monodrame dokaz su da taj žar ne jenjava te da je život nepresušna inspiracija.”

Spisateljica i dramaturginja Dina Vukelić napomenula je kako je iznimno zadovoljna odazivom prijavljenih na festival, te da je upravo to dokaz kako kazalište uspješno prkosi dosad najvećoj krizi u izvedbenim umjetnostima.

Dina Vukelić: “U procesu selekcije susrele smo se s bogatim i raznolikim glumačkim izrazima ambicioznima u svojoj izvedbi, sadržaju, žanru, formi i eksperimentalnom i inovativnom pristupu u kojemu se kazalište spaja s glazbom, poezijom ili pak plesom. Hrabrilo nas je i radovalo što smo imale priliku gledati aktualizacije kanonskih djela i klasika, reinterpretacije općepoznatih lica (što fiktivnih, što fikcionaliziranih povijesnih figura), ispovjedne i intimističke monodrame, ambijentalne predstave, kao i monodrame koje integriraju elemente fizičkoga i dokumentarnoga teatra.”

Festival 12. svibnja otvara “Vla Vla Vlajland cabaret” u izvedbi Ecije Ojdanić i produkciji Teatra Moruzgva. 13. svibnja, slijedi “10 pjesama koje su označile kraj mogu ljubavnog života” u izvedbi Ivana Ožegovića i produkciji Bjelovarskog kazališta. U petak, 14. svibnja, u Uraniji će igrati “Mistero buffo” u izvedbi Dražena Šivaka i koprodukciji Umjetničke organizacije Grupa i Triko Cirkus Teatra. Dan kasnije, 15. svibnja, na programu je “Huligan” u izvedbi Matije Šakoronje i produkciji kazališta Mala scena. Apsolvent glume Eugen Stjepan Višić izvest će u nedjelju, 16. svibnja, monodramu “Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još”, produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a posljednji komad u konkurenciji bit će, u ponedjeljak 17. svibnja, “Žena bomba” u izvedbi Srđane Šimunović i produkciji Gradskog kazališta Marina Držića.

Članovi žirija koji će ocjenjivati odabrane predstave će biti glumica Branka Cvitković, književnik Dubravko Jelačić Bužimski i profesorica Vesna Muhoberac, a nagrada će biti uručena sedmoga dana festivala kada će glumac Boris Svrtan izvesti izvan konkurencije monodramu “Moj slučaj” po tekstovima Vlade Gotovca.

Nagradu “Zlatna krila” izlivenu u bronci potpisuje akademski slikar i kipar svjetskog glasa Dimitrije Popović.

Gospodin Dimitrije Popović je rekao kako je bio počašćen pozivom Teatra GAVRAN da baš on kreira skulpturu koja će biti nagradom Zagrebačkog festivala monodrame. Rukovodio se time da naziv nagrade za njega predstavlja umjetničku slobodu, a broncu u kojoj je izlivena simbolizira vječnost, te da je zato njegova želja da ovaj festival u čijem je središtu glumac ima dug i uspješan život.

Fotografije, logo i video najavu festivala kao i sve dodatne informacije vezano uz Zagrebački festival monodrame možete pronaći na linku.